dinsdag 27 maart 2012

PS: Intouchables

Deze poster dus!
Nog even een aanvulling op mijn berichtje!
Als ik van werk naar huis rijd, kom ik altijd langs een billboard met de filmposter van Intouchables erop. Een collega van mij vertelde gisteren dat deze film echt de moeite waard is. De film gaat over een rijke man die verlamd raakt door een ongeluk. Hij zoekt iemand om hem te helpen in huis. Uiteindelijk neemt hij een jongen uit de banlieue in huis, die net uit de gevangenis komt. Dit zorgt voor grappige situaties.
In Frankrijk is de film al meer dan 19 miljoen keer bezocht. Het is zelfs de bestbezochte Franse film ooit, na Bienvenue chez les Ch'tis. T'as envie d'y aller?


Liefs,
Nee

zondag 25 maart 2012

Teken van leven

Lieve Nouk, 
Margriet

Allereerst mijn excuses voor de radiostilte. Met dit mooie weer kom ik gewoon niet aan bloggen toe!
Lente-proof... Dat is ons balkon nu ook, na een bezoekje aan het tuincentrum. We hebben het balkon opgefleurd met sierplanten, hopelijk vinden de luizen die minder lekker dan groente- en kruidenplanten... En anders gaan we ze met een sopje te lijf. Ons balkon telt nu een hibiscus, een Spaanse margriet en zes gazania's. Jaja, goed voor je plantenkennis! 

Jeugdherberg Rhijnauwen
Utrecht is een fijne uitvalsbasis voor fietstochtjes. Je kunt alle kanten op. In het westen ligt kasteel Haarzuilens, in het noorden bevinden zich Maarssen en de Loosdrechtse Plassen, in het oosten de Utrechtse Heuvelrug en in het zuiden kun je mooi fietsen langs de Lek. Vandaag hebben we het eerste fietstochtje van het jaar gemaakt, naar Amelisweerd en omgeving. Amelisweerd is een klein natuurgebied dat tussen de Uithof, de A27 en de A12 ingeklemd ligt. Je kunt er wandelen langs de Kromme Rijn (in de zomer kun je er ook in zwemmen) en een lekker taartje eten bij Theeschenkerij de Veldkeuken. Eén van mijn favoriete bestemmingen bij mooi zomerweer.  

Hertje
Ik probeer tijdens fiets- en wandeltochten altijd beestjes te spotten. De score van vandaag: twee lama's, een konijn en een paar lammetjes. Twee weken geleden hebben we gewandeld in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Aerdenhout. Ik heb toen voor het eerst herten van dichtbij gezien in het wild! Je snapt wel dat ik erg in mijn nopjes was... :)

Het mag dan wel het begin van de lente zijn, maar ik ga vanavond stamppot maken, nu het nog kan. Andijvie, spekjes, geitenkaas en appel... Bye bye winter!

Liefs,
Nee


zondag 11 maart 2012

Lente en heimwee...

Lieve Nee,

Zo leer je elkaar nog eens op een andere manier kennen zeg... Heb ik je nog een bloempot kado gedaan ook... haha! Ik ben wel gek op bloemen, maar geen plant die het bij mij overleeft. En mijn vader heeft nog wel zulke groene vingers... Tegenwoordig heb ik mijn plantjes in de keuken staan, vlakbij de kraan. Gordijntjes open, 'oja plant!', kraan open en mijn plantjes zuchten weer van verlichting. Gisteren kreeg ik tulpen en narcissen van mijn moeder, dus het huis is helemaal lente-proof. Nu de ramen nog zemen en dan kunnen ze ook daadwerkelijk van de zon genieten...

Over zon gesproken... wat is het prachtig weer vandaag! Ik was vanmorgen eindelijk weer eens vroeg op (heb tegenwoordig het halve weekend nodig om bij te komen van de week... ?!?!) en toen ik het zonnetje zag ben ik meteen naar buiten gegaan. Achter ons huis ligt een soort plas, waar ik 's zomers vaak een rondje wandel. Eigenlijk wonen we wel heel fijn. In onze tuin begint de lente ook al zichtbaar te worden. Ik ben weer in een goed boek bezig, dus ik installeer me straks na het bloggen lekker op mijn tuinset in de zon!

Ga je wel eens naar de markt in Utrecht? Volgend weekend we logeren bij vrienden in Leiden en op zaterdagochtend staat een rondje markt gepland. Heb ik zo'n zin in! Ik hou al van de ochtend en dan zo'n gezellige markt met al die verse kruiden en fruit en brood en mmmmm!!!! Toch kan niets tippen aan een echte Franse markt. Hopelijk kunnen we weer naar Frankrijk op vakantie dit jaar, ik mis het enorm. Maar goed, eerst maar eens genieten van de Hollandse lente!

Liefs, Nouk

vrijdag 9 maart 2012

Flora

Lieve Nouk,

De lente is in aantocht! Tijdens de fietsrit van huis naar werk kom ik talloze krokussen tegen die hun kopjes boven de aarde uitsteken. Het is een mooi gezicht, zo'n bloemendeken langs de Utrechtse singels. 

Krokusjes
Eigenlijk ben ik niet zo'n bloemen- en plantenmens. Ik vind dat ze er leuk uitzien en lekker ruiken, maar daar houdt het bij op. Als ik een bos bloemen van iemand krijg, dan vind ik het gebaar erg leuk, maar eigenlijk denk ik: "nee hè..." Ten eerste moet je een stukje van die stelen afsnijden, wat mij nooit soepeltjes lukt. Daarna staan ze een tijdje leuk, maar uiteindelijk verwelken ze. Ik laat ze dan nog dagen, zo niet weken, staan, omdat ik te lui ben om de overblijfselen in de vuilnisbak te kieperen en de smerige vaas schoon te maken. Het komt dus voort uit luiheid, maar ook uit desinteresse. Zo kreeg ik een keer een bos rozen van een vriendje, toen ik nog jong was en bij m'n ouders woonde. Het was erg pril, ik kreeg een roos voor elke dag dat we verkering hadden. Dertig in totaal, inderdaad, het was nog maar een maand aan... Ik kreeg de bos in m'n handen gedrukt van een Fleurop-dame, bedankte, legde de bloemen op het aanrecht en ging iets anders doen. Uiteindelijk heeft m'n moeder ze in een vaas gezet. Zij genoot er meer van dan ik!
Planten idem dito. Ik heb al menig cactus dood laten gaan door te weinig water te geven. En we weten allemaal hoe weinig water cactussen nodig hebben...

Ons (reeds gestorven) kruidentuintje
Waar ik dan wel weer wat mee heb, is eetbare planten. Kruiden, groenten, fruit: ik vind het allemaal leuk. Toch rust daar ook een vloek op. Ondanks een goede verzorging, wat bij mij inhoudt dat ze regelmatig water krijgen en dat onkruid verwijderd wordt, overleeft geen enkele plant het. Luizen overwoekeren elke plant. Het is blijkbaar ook niet ideaal om dit soort planten op een balkon te kweken, ver weg van natuurlijke vijanden als lieveheersbeestjes...

Een initiatief dat ik een warm hart toedraag, is Uit je eigen stad. Het idee is om braakliggende terreinen en leegstaande panden in de stad om te bouwen tot akkers en kassen. Zo kun je ervoor kiezen om geen groente en fruit te laten invliegen uit verre oorden, maar om deze producten uit je eigen stad te eten. Zoals de initiatiefnemers zeggen: "groen, duurzaam en lekker!" Het project start in Rotterdam, maar zal zich uitbreiden naar andere steden. Zo hoef je zelf geen moeite te doen, maar kun je toch genieten van weelderig tierende eetbare plantjes. Ik kan niet wachten!

Liefs,
Nee

dinsdag 6 maart 2012

rondje Kralingse Plas

Lieve Nee,

Korte radiostilte gehad, niets voor mij hè? Drukke boel op 't moment, maar ik begin aan 't ritme te wennen. Vond 't heel leuk dat je er was afgelopen weekend! Was het 's avonds nog gezellig? Ik vond net de 'Live' op m'n deurmat, het Ikea Family blad. Heb 'm heel lang niet meer gekregen omdat ik mijn adres (waar ik 3 jaar geleden woonde, moet je nagaan) niet gewijzigd kreeg... Wat een mooi blad is het geworden! En leuker nog, degene van wie ik een blog volg staat erin! (check http://www.zilverblauw.nl/) Ik krijg echt spontaan een goed humeur van die vrolijke kleuren op haar site.

Het is inderdaad wel even geleden dat we post naar elkaar stuurden, het maakt mij ook altijd blij. Wat me ook altijd blij maakt (zoals de oplettende lezer misschien wel gemerkt heeft) (of - in ons geval - gewoon de lezer) is buiten zijn. De laatste week is het erg grijs en regenachtig geweest, maar ik heb gelukkig ook wat buitenmomentjes kunnen pakken. Zo heb ik deze avond met collega's 2 rondjes Kralingse Plas geskate. Hopelijk wordt dat een wekelijkse bezigheid, want mijn lichaam kan wel weer wat beweging gebruiken. Zwoegend en in opperste concentratie reed ik achter mijn vrolijk kletsende collega's aan... Maar ik was best trots op mezelf na afloop, en het rode ondergaande zonnetje maakte ook een hoop goed!

Laatst ben ik met het pontje naar mijn stage gegaan. De ochtendzon weerspiegelde in het water, een reiger vloog een stukje met ons op... Wat een lekker begin van de dag! Het is nu maart, dus hopelijk kan ik steeds vaker op de fiets (= duidelijk geval van mooi-weer-fietser). De lente kan nooit ver weg meer zijn...toch? 

Liefs, Nouk