vrijdag 22 juni 2012

Koken met koolrabi

Lieve Nouk,

Zomerplannen... die heb ik nog niet gemaakt. Ik ben meer van de last-minute-acties, en plan zo min mogelijk vooruit! Ik check geen weerberichten, maar kijk 's ochtends uit het raam en bepaal dan wat ik ga doen. Soms eindig ik dan onvoorbereid in een plensbui. Of in een lekker zonnetje. Ik heb me wel voorgenomen om deze zomer fietstochten in de omgeving te gaan maken. Wandelen, picknicken en steden en festivals bezoeken vind ik ook altijd leuk. Wie weet treffen we elkaar wel in het zonnige Vroesenpark!

Over zon gesproken: ik wil hier even een 'vergeten' groente in het zonnetje zetten: koolrabi. Koolrabi is een grappige knol waar sprieten uit groeien. De groente doet me qua uiterlijk soms aan een alien denken. Koolrabi smaakt een beetje naar bloemkool, maar dan frisser. Je kunt deze groente zowel rauw als gekookt eten.

Hier volgt een recept voor koolrabitorentjes uit te oven met geitenkaas en appel. Kan bijna niet mislukken! Het recept heb ik uit de Allerhande, maar heb het hier en daar wat aangepast.

Koolrabitorentjes met geitenkaas
 

Ingrediënten voor twee personen:
1 koolrabi
125gr geitenkaas (bijv. Bettine blanc 55+)
20gr roomboter
1 appel (bijv. Jonagold)
walnoten (ong. 25 gr, gehakt)
paar takjes tijm of rozemarijn


1) Schil de koolrabi (verwijder de takken) en snijd deze in zes plakken. Kook 7 minuten in water, leg op een bord om af te koelen en bestrooi ze met zout en peper.
2) Meng de geitenkaas, roomboter, walnoten en tijm/rozemarijn.
3) Verwarm de oven voor op 190 graden.


 4) Snijd de appel in 10 plakken en haal het klokhuis eruit (bijv. van tevoren met appelboor, of per plakje zoals hierboven)


5) Besmeer alle koolrabiplakken met het geitenkaasmengsel. Bedek alle koolrabiplakken met twee plakken appel.
6) Neem de twee grootste plakken en leg deze op een bakplaat. Stapel de andere koolrabiplakken erop, zodat je twee torentjes krijgt. Bedruppel met honing en zet 20 min. in de oven.

7) Het eindresultaat! Leg er een takje tijm/rozemarijn op ter garnering en serveer met bijvoorbeeld aardappelpuree en een stukje vis/vlees.

Jouw tuinoogst ziet er goed uit! Ik kom binnenkort wat fruit proeven. C'est promis!

Liefs,
Nee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten